El manifest   Impulsors   Signants   Acte de presentaci√≥  
 

Moisès Broggi i Vallès. (Barcelona 1908) És Metge i cirurgià.

Va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencià el 1931 sota la direcció d'August Pi i Sunyer i Joan Trias i Pujol, i on s'especialitzà en cirurgia.

Va fer pràctiques encara al vell hospital gòtic de la Santa Creu. Es va fer cirurgià al costat dels germans Trias i Pujol i amb ells va col·laborar en l'esforç de renovació de la Universitat Autònoma de Barcelona dels anys trenta.

Participà activament en la Guerra Civil com a cap d'un dels tres equips quirúrgics de les Brigades Internacionals i després de la guerra, va ser cessat de tot càrrec oficial, cosa que no va impedir que es convertís en un dels cirurgians més prestigiosos del país, i que exercís la professió fins als vuitanta anys.

L'any 1966 va esdevenir membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual en fou nomenat president el 1980.

Pioner en la cirurgia catalana, va introduir-hi avenços de la cirurgia moderna i amb el seu mestratge va contribuir a la formació de diferents generacions de cirurgians.

Ha estat president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i membre fundador de la Societat Internacional de Metges contra la Guerra Nuclear.

Ha estat sempre un humanista interessat en la cultura . l’any  2001 va publicar les Memòries d'un cirurgià, i el 2005, la segona part: Anys de plenitud, memòries d’un cirurgià.

Ha rebut els reconeixements més alts que atorguen la Generalitat de Catalunya i la ciutat de Barcelona: creu de Sant Jordi, medalles d’or de Barcelona i de la Generalitat. El juliol de 2008 fou guardonat amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat de Catalunya en reconeixement a "la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social"

L'any 2010 s'anomenà el nou hospital de Sant Joan Despí en honor seu .

Tots aquests anys, l’entrega al país ha estat un dels seus objectius fonamentals.

 

 

<< Tornar enrere
 
 
 
   
Videos  
Fotos  
Premsa  
   
Document Original  
Veure el document  
Descarregar el document  
   
Contactar  
Circulars  
Voluntaris