El manifest   Impulsors   Signants   Acte de presentaci√≥  
 

Heribert Barrera i Costa (Barcelona, 6 de juliol de 1917) és un científic i polític.

Ha estat dirigent d'Esquerra Republicana de Catalunya i va ser President del Parlament de Catalunya des del 1980 fins el 1984. És fill de Martí Barrera i Maresma, que va ser diputat al Parlament de Catalunya i Conseller de la Generalitat de Catalunya durant la República.

L'any  1935 ingressà a les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya i durant la guerra civil, va ser soldat als fronts d'Aragó i del Segre, exiliant-se a França fins l'any 1952.  Es va llicenciar en ciències químiques  a Barcelona i a Montpeller va obtenir les llicenciatures de matemàtiques i de física, així com la titulació d'enginyer químic. A la Sorbona (París) es doctorà en ciències físiques. Va exercir de professor ajudant i encarregat del curs a la Facultat de Ciències de la Universitat de Montpeller i agregat de recerques del Centre National de la Recherche Scientifique de França.

Havent tornat a Catalunya, esdevingué Catedràtic contractat de Química Inorgànica a la Universitat Autònoma de Barcelona, l'any 1970, fins la seva jubilació l'any 1984.

Durant l'exili, emprengué la reorganització clandestina d'Esquerra Republicana de Catalunya, esdevenint-ne el màxim dirigent a l'interior i secretari general (1976-1987). Fou president del mateix partit en el període de 1991 a 1995.

Entre els anys 1977 i 1980, va ser membre del Consell Català del Moviment Europeu i diputat al Congrés dels Diputats (1977-1980). El vuit anys posteriors (1980-1988) fou diputat i esdevingué President del Parlament de Catalunya a la primera de les dues legislatures(1980-1984).Posteriorment, fou elegit parlamentari europeu (1991-1994). L'any 2000 va ser guardonat amb la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya.

Ha estat president de la Societat Catalana de Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques i de la Secció de Ciències de l'Institut d'Estudis Catalans. Actualment és membre emèrit d'aquest Institut. També és membre d'institucions científiques estrangeres, com la Societé Française de Chimie i l'American Chemical Society.

La seva activitat a la societat catalana ha estat intensa, havent estat president del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona, president (1989-1997) i President d'Honor de l'Ateneu Barcelonès i president de l'Associació d'Antics Diputats al Parlament de Catalunya(1997-2003). Actualment, és membre del consell consultiu d'Òmnium Cultural.

 

 

<< Tornar enrere
 
 
 
   
Videos  
Fotos  
Premsa  
   
Document Original  
Veure el document  
Descarregar el document  
   
Contactar  
Circulars  
Voluntaris